AO "Aripile Sperantei" despre Proiectul finanțat de Agenția Elvețiană

19 Июнь 2017

Comments:

0
 Июнь 19, 2017
 0
Category: News

AO „Aripile Speranței”, la finalul unui proiect de îngrijiri paliative

În perioada 1 iunie 2016-31 mai 2017, AO „Aripile Speranței” a realizat un proiect, finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, în cadrul căruia au fost acordate îngrijiri paliative la domiciliu pacienților din raionul Orhe, cu boli oncologice și alte boli ce amenință viața.
Preşedinta AO „Aripile Speranţei”, Victoria Tintiuc, spune că pe parcursul acestei perioade au activat două echipe mobile, formate din medici, asistente medicale, asistent social, psiholog, voluntari care au acordat îngrijiri paliative de calitate, gratuite la domiciliu pacienților , în sânul familiei, alături de cei dragi. Beneficiarii proiectului au fost selectați din cele mai dezavantajate categorii de bolnavi incurabili. Pacienții au fost selectați din baza de date a organizației, în colaborare cu medicii de familie, medicii specialiști, la cererea directă a pacienților sau aparținătorilor.
Timp de 1 an de derulare a proiectului au fost luați la evidență 83 pacienți cu vârste cuprinse între 13 și 86 ani, inclusiv 3 pacienți cu vârste de până la 18 ani. Din ei cu boli oncologice – 56, iar ceilalţi – cu alte maladii incurabile. Din orașul Orhei – 27 pacienți, din localitățile sătești -56 pacienți. Femei – 54, bărbați – 29. Au fost efectuate 1386 vizite la domiciliu, 1094 convorbiri telefonice, medicii au efectuat 314 vizite la domiciliu. Astfel, fiecare din cei 83 pacienți a fost consultat cel puțin o dată în lună de medic, (la necesitate, unii mai frecvent), care le-a precizat diagnosticul și a scos în relevanță problemele de sănătate a pacientului, au prescris medicamente pentru controlul durerii și altor simptome,au fost acordate îngrijiri medicale, asistență socială, s-a oferit suport psiho-emoțional,instruirea familiei, suport în perioada de doliu. Prin aceste activităţi, a fost îmbunătățită calitatea vieții pacienților incurabili, menţionează Victoria Tintiuc.
Mai multe  aflaţi din ediţia specială a emisiunii „Actualitatea: probleme şi soluţii”, care va fi difuzată la Radio Orhei astăzi la ora 14:25 şi, în reluare, la 19:25.

http://radioorhei.info/ao-aripile-sperantei-la-finalul-unui-proiect-de-ingrijiri-paliative/

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

7 + тринадцать =

Яндекс.Метрика